Gullspira

Pedicularis oederi Vahl

Svenska synonym: guldspira

Gullmyrklegg Oeders Troldurt Buntes Läusekraut

Gullspira

Beskrivning. Gullspira är en ganska lågväxt, flerårig, halvparasitisk ört. Stjälken är något hårig och kan bli upp till tre decimeter hög, men är för det mesta betydligt lägre. Bladen är smala, parflikiga och ofta brunaktiga. Gullspira blommar tidigt på säsongen, ofta redan i juni med ljusgula tvåläppiga blommor vars överläpp har en brunaktig spets. Blommorna sitter i en utdragen toppställd klase. Foderflikarna är hårkantade nedtill. Kronan blir upp till två centimeter lång och dess överläpp är rundad i spetsen. Fruktkapseln är tydligt längre än fodret.
Gullspira Den skiljs, då den blommar, från de andra arterna i släktet spiror (Pedicularis) på sina ljusgula blommor och senare på det nästan kala fodret med håriga foderflikar.
Gullspira är mest lik brandspira (P. flammea), men den senare har alldeles kalt foder samt blommor som är mörkt gula och har en överläpp som är mörkt röd i spetsen.

Utbredning. Gullspira är sällsynt och förekommer bara i Härjedalen och Jämtland, där den växer i sluttande kalkrika myrar i fjälltrakterna. Arten Gullspira framför Mittåkläppen hör till de sydliga fjällväxterna, liksom fleraxig sävstarr (Kobresia simpliciuscula) som den ofta växer tillsammans med. Första fynduppgift är från Åreskutan i Jämtland och publicerades 1814 (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet oederi hedrar den tysk-danske botanisten Georg Oeder (1728-1791).

Familj: Scrophulariaceae
Släkte: Pedicularis

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/scrophularia/pedic/pedioed.html
Senaste uppdatering: 18 januari 2000
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg