Skottlandsögontröst

Euphrasia scottica Wettst.

Svenska synonym: skotsk ögontröst

Skottlandsaugnetrøst Skotsk Øjentrøst

Beskrivning. Skottlandsögontröst är en lågväxt, halvparasitisk, ettårig ört. Stjälken blir omkring en decimeter hög och är vanligen ogrenad och påfallande späd. Bladen är små med trubbigt tandad kant, ovansidan är kal och glänsande brungrön och undersidan är röd. Skottlandsögontröst blommar i juli-augusti, blommorna är små och sitter ovanför fjärde ledstycket. Kronan är fem till sex millimeter lång, tydligt längre än fodret, den är vit med gul mynning och mörkare strimmor. Kapseln har långa raka hår i spetsen.
Skottlandsögontröst karaktäriseras av sina kala, glänsande brungröna blad som är röda på undersidan, samt den späda skottbyggnaden. Arten liknar mest ljungögontröst (E. micrantha), som dock skiljs genom att bladen inte är rödanlupna på undersidan, samt att blommorna sitter högre, ovanför sjätte ledstycket.

Utbredning. Skottlandsögontröst påträffades en gång år 1897 vid Marstrand i Bohuslän, men har aldrig mer blivit funnen i Sverige. Den växte på en öppen fukthed nära havet, en miljö som överensstämmer med dess närmaste växtplatser i Västnorge. Första fynduppgift publicerades 1945 av Nils Hylander i uppsaten Nomenklatorische und Systematische Studien über nordische Gefässplanzen (Uppsala Universitets Årsskrift 1945: 7).

Etymologi. Artnamnet scottica är en latinisering av Skottland, Scotia, och betyder 'från Skottland'.

Familj: Scrophulariaceae
Släkte: Euphrasia

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1999

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/scrophularia/euphr/euphsco.html
Senaste uppdatering: 12 januari 2000
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg