Mandelblomma

Saxifraga granulata L.

Svenska synonym: knölbräcka

Nyresildre Kornet Stenbræk Papelorikko Kornasteinbrjótur Meadow Saxifrage Knöllchen Steinbrech

Mandelblomma

Beskrivning. Mandelblomma är en flerårig ört som kan bli upp till fyra decimeter hög. Stjälken är upprätt, hårig och har några få, strödda stjälkblad och en basal bladrosett. Vid stjälkbasen sitter små rundade groddknoppar. De basala bladen är skaftade, mjukhåriga och njurlikt rundade med naggad kant. Mandelblomma blommar i maj-juni med vita, svagt mandeldoftande blommor som sitter i en gles klase. Frukten är en tvårummig kapsel som innehåller många, små frön.
Mandelblomma kan knappast förväxlas med andra arter.

Mandelblomma

Utbredning. Mandelblomma är en av de få arterna i släktet bräckor (Saxifraga) som finns i södra Sverige. Den förekommer allmänt från Skåne till Gästrikland, sällsynt längre norrut. Arten växer på mossklädda berghällar och på torrbackar, där den kan vara mycket iögonfallande när den blommar. Senare på säsongen då Mandelblomma växtplatsen torkar ut vissnar mandelblommans stjälkar och den lever kvar under jord, i väntan på nästa vår. Första fynduppgift publicerades av Rudbeck i Catalogus plantarum år 1658 (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet granulata kommer av latinets granulum (korn) och syftar på artens underjordiska groddknoppar. Svenska namnet mandelblomma av att nyutslagna blommor har en svag mandeldoft.

Familj: Saxifragaceae
Släkte: Saxifraga

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Också denna art uppträder nästan alltid i talrika stånd, icke sällan så talrika att den under våren kläder kalare sluttningar och marker nästan hvita med sina blommor, med hvilkas hvithet Styfmorsviolen rikare färgning då gerna omvexlar. F ö. sällskapar den vanligen med Fälttåg, Vårälskling, m. fl."

Ur Utkast till svenska växternas naturhistoria II av C. F. Nyman (1868)

© Naturhistoriska riksmuseet 1996

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/saxifraga/saxif/saxigra.html
Senaste uppdatering: 14 november 2004
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg