Gullpudra

Chrysosplenium alternifolium L.

Svenska synonym: vanlig gullpudra

Vanleg maigull Almindelig Milturt Kevätlinnunsilmä Alternate-leaved Golden-saxifrage Wechselblättriges Milzkraut

Gullpudra Beskrivning. Gullpudra är en flerårig, lågväxt ört som ofta växer i stora bestånd. De blommande skotten är upprätta med strödda blad, de sterila skotten kryper under markytan. Bladen är glest håriga, njurformade till runda med glest naggad kant, de nedre bladen är långskaftade och har en hjärtformad bas. Gullpudra blommar från april till juni och känns då lätt igen på stödbladens lysande gulgröna färg. Stödbladen har tvär bladbas och deras intensiva färg bleknar efter blomningen. Blommorna är små, gula och sitter i plattade, toppställda kvastlika knippen, de saknar krona men har fyra foderblad, två stift och åtta ståndare. Frukten är en mångfröig kapsel och fröna är mörkt brunröda.
Gullpudra Gullpudra påminner om den sällsynta, nordliga arten polargullpudra (C. tetrandrum) som skiljs genom kala blad, gröna stödblad som har killik bladbas, mindre blommor med bara fyra ståndare och ljust rödbruna frön. Den tredje arten, kustgullpudra (C. oppositifolium), har motsatta blad.

Gullpudra

Utbredning. Gullpudra förekommer sparsamt i södra och mellersta Sverige upp till Jämtland. Den växer i sumpiga skogar, ofta vid bäckar och källdrag. Första fynduppgift publicerades på 1600-talet (Nordstedt 1920).

Användning. Retzius (1806) skriver att man "känner ingen hushållsnytta deraf utom den, at den gifwer anledning söka källådror".

Etymologi. Artnamnet alternifolium betyder 'med strödda blad' och kommer av latinets alternus (växlande) och folium (blad).

Familj: Saxifragaceae
Släkte: Chrysosplenium

Norden
Norra halvklotet
Blomningstid
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Guldpudran vid järnkällan
Kopparormen under silfverlind,
Det är huldrans gåta!
Det är din och min!"

Ur Trefaldighetsnatten av August Strindberg (Ordalek och småkonst, 1905)

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/saxifraga/chrys/chryalt.html
Senaste uppdatering: 20 oktober 1999
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg