Luddros

Rosa sherardii Davies

Vetenskapliga synonym: R. tomentosa auct., R. tomentosa ssp. sherardii (Davies) Herrm.
Svenska synonym: filtros

Brusknype Kortstilket Filt-Rose Okaruusu Sherard's Downy-rose Sherards Rose

Luddros Beskrivning. Luddros är en rikt förgrenad buske som kan bli omkring tre meter hög. Barken är gråbrun med hårda, svagt böjda taggar. Årsskotten har talrika böjda taggar. Bladen är grågröna, håriga och klädda med körtelhår på undersidan som avger en tydlig hartslukt. Småbladen är något spetsiga och har dubbelsågad bladkant med körtlar på bladtänderna. Luddros blommar i juni-juli. Blommorna sitter få tillsammans på ganska långa skaft, de har djuprosa kronblad och flikiga foderblad som efter blomningen är utstående. Märkena är tätt håriga och bildar ett kompakt halvklotformigt huvud som ligger tätt mot blomaxeln. Stiftkanalen är relativt bred, omkring två millimeter. Nyponen är kala eller håriga, rundat elliptiska och tydligt kortare än sina skaft.
Luddros karaktäriseras av bladens hartslukt samt av att nyponen är tydligt kortare än sina skaft. Den liknar mest den sällsynta arten filtros (R. tomentosa), som dock har kala eller gleshåriga märkena som bildar ett glest bukettformat huvud, samt en mycket smal stiftkanal som endast är en millimeter bred. Från arten hartsros (R. villosa) skiljs luddros främst genom att nyponen är kortare än sina skaft.

Utbredning. Luddros är ganska ovanlig och förekommer huvudsakligen i kusttrakterna, från Bohuslän till Uppland. Arten växer på torr mark i strandsnår, hagar och skogsbryn. Första fynduppgift är från Femsjö, Småland och publicerades 1814 (Nordstedt 1920).

Övrigt. Arten har tidigare sammanblandats med arten filtros (R. tomentosa) och namnen luddros och filtros har använts på båda arterna, liksom det vetenskapliga namnet Rosa tomentosa.

Etymologi. Artnamnet sherardii hedrar den engelske botanisten William Sherard (1659-1728) som också har fått ett släkte uppkallat efter sig, släktet maddar (Sherardia).

Familj: Rosaceae
Släkte: Rosa

Norden
Norra halvklotet

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1999

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/rosa/rosa/rosashe.html
Senaste uppdatering: 7 augusti 2017
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg