Vresros

Rosa rugosa Thunb.

Rynkeros Rynket Rose Kurttulehtiruusu Japanese Rose Kartoffel-Rose

Vresros

Beskrivning. Vresros är en storvuxen, rikt grenig buske med tätt och vasst taggig stam med en blandning av både korta och långa taggar. Taggarna är raka och som unga korthåriga. Arten skjuter talrika rotskott och bildar med tiden nästan ogenomträngliga snår. Bladen är blankt mörkgröna med ganska kraftiga grovt nerviga, rynkiga småblad, de är kala på ovansidan och täthåriga på undersidan. Vresros blommar från juni till september. Blommorna är stora och väldoftande, ungefär fem centimeter i diameter och har mörkt rosa eller ibland vita, något rynkiga kronblad och hela, oflikade foderblad. Nypon av vresros Nyponen är röda och något tillplattade, med mjukt köttig, nästan saftig vägg. Frukterna i nyponen är ganska stora och har en tjock vägg bestående av runda luftfyllda håligheter, som dock endast syns i stark förstoring. Denna luftfyllda vävnad gör att frukterna flyter bättre och kan spridas med vatten.
Vresros känns lätt igen på sina stora blommor, mjuka och tillplattade nypon och kraftiga, blankt mörkgröna bladverk.

Vresros, knopp Utbredning. Vresros kommer ursprungligen från Östasien och Japan, varifrån den införts som prydnadsväxt. I Japan växer arten på sandiga havsstränder och den har planterats som sandbindare i Sverige. Vresros trivs förträffligt på våra havsstränder och har på flera håll blivit så talrik att den tränger ut den inhemska floran. Frukterna äts och sprids av fåglar och sprids också lätt med vatten. Vitblommig vresros Första fynduppgift som förvildad är från Lidingö 1927 och som naturaliserad på sanddyner från Höka i Halland 1928 (Hylander 1971).

Vresros Användning. Vresros odlas ofta som prydnadsväxt eller häckväxt i trädgårdar och parker. Odlade sorter har ofta vita blommor och även sorter med fyllda blommor förekommer.

Etymologi. Artnamnet rugosa kommer av latinets rugosus (rynkig) och syftar på bladens rynkiga yta.

Familj: Rosaceae
Släkte: Rosa

Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/rosa/rosa/rosarug.html
Senaste uppdatering: 8 november 2005
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg