Slån

Prunus spinosa L.

Slåpetorn Slåen Oratuomi Blackthorn, Sloe Schwarzdorn

Slån, blommor

Beskrivning. Slån är en buske som kan bli omkring två meter hög. Den växer ofta i stora täta snår som är nästan ogenomträngliga på grund av grenarnas vassa tornar. Bladen är små, två till fyra centimeter långa, och bladskaften saknar körtlar. Slån blommar i maj, oftast före det att löven spruckit ut och de vita blommorna brukar då klä in hela busken. Blommorna sitter ensamma eller två och två. Frukten, slånbäret, är en klotrund blådaggig svartblå stenfrukt med mycket kärv smak. Efter att de blivit frostnupna blir smaken sötare och mindre sträv.
Slån kan korsa sig med krikon, vilket är en underart av plommon (P. domestica).

Slån, höstfärger Utbredning. Slån är vanlig i kusttrakterna från Bohuslän till Uppland. I inlandet är den mer sällsynt. Den växer ofta i skogsbryn och öppna marker. I betesmarker påträffas ofta mycket lågvuxna exemplar. Första fynduppgift publicerades på 1600-talet, men arten är känd sedan medeltiden (Nordstedt 1920).

Frukter, slånbär Användning. Frukterna, slånbären, kan användas till saft, vin och likör, men bör plockas efter det att de blivit frostnupna. Blommor och späda blad lär kunna användas till te (Nyman 1868).

Slånbuskage i blom Etymologi. Artnamnet spinosa kommer av latinets spina (torn) och betyder tornig, vilket syftar på grenarnas vassa tornbeväpning. Svenska namnet slån (slan, slaaen, slanthorn) användes redan på medeltiden (Fries 1904).

Familj: Rosaceae
Släkte: Prunus

Norden
Norra halvklotet
Träd
Mat och krydda
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Hvilken skulle icke någon gång beundrat den rika blomningen på de ännu bara grenarna, hvilken midt under en solig vårdag kan låta busken, ja hela den sluttning, der den i större mängd bosatt sig, liksom beklädas med ett lätt snötäcke."

Ur Utkast till svenska växternas naturhistoria II av C. F. Nyman (1868)

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/rosa/prunu/prunspi.html
Senaste uppdatering: 22 februari 2010
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg