Tysk fingerört

Potentilla thuringiaca Bernh. ex Link

Vetenskapliga synonym: P. goldbachii Rupr. (ssp. goldbachii)

Tysk mure Tysk Potentil Saksanhanhikki Armblütiges Fingerkraut

Beskrivning. Tysk fingerört är en flerårig ört som kan bli omkring tre decimeter hög och som har utspärrad behåring. Den växer i tuvor med flera stjälkar som ofta är ganska veka och vanligen båglikt uppstigande. Bladen sitter dels strödda på stjälkarna och dels i flera täta rosetter från jordstammen, de är fingrade med fem till sju småblad som är gröna på båda sidorna. Rosettbladen är sjufingrade medan stjälkbladen för det mesta är femfingrade, stiplerna är vidväxta bladskaftet. Tysk fingerört blommar i juli-augusti, blommorna är femtaliga och sitter många tillsammans i greniga toppställda samlingar. Kronbladen är klargula och längre än fodret. Arten är formrik och delas ibland i två underarter, huvudunderarten (ssp. thuringiaca) och underarten goldbachii (Rupr.) Th. Wolf.
Tysk fingerört liknar mest arten femfingerört (P. argentea), men den senare skiljs lätt genom sina blad som är vita på undersidan. Arten styv fingerört (P. recta) växer inte i tuvor och saknar basala bladrosetter vid tiden för blomningen.

Utbredning. Tysk fingerört förekommer från Skåne till Jämtland, men är sällsynt och ofta tillfällig. Den påträffas oftast i vägkanter, gräsmarker och på grusiga ruderatmarker. Arten hör ursprungligen hemma i Östeuropa Första fynduppgift av huvudunderarten är från Uppland och publicerades 1914, uppgifter om underarten goldbachii publicerades 1889 (Hylander 1971).

Etymologi. Artnamnet thuringiaca är en latinisering av namnet på den tyska delstaten Thüringen och betyder 'från Thüringen'.

Familj: Rosaceae
Släkte: Potentilla

Norden
Norra halvklotet

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1999

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/rosa/poten/potethu.html
Senaste uppdatering: 12 maj 2000
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg