Styv fingerört

Potentilla recta L.

Svenska synonym: storfingerört

Stormure Rank Potentil Pystyhanhikki Sulphur Cinquefoil Hohes Fingerkraut

Styv fingerört Beskrivning. Styv fingerört är en ganska grovt byggd, flerårig ört som kan bli upp till sex decimeter hög. Stjälken saknar vegetativa skott vid basen och är styvt upprätt, den har både korta och långa, rakt utstående hår, och är också ofta körtelhårig upptill. Bladen är stora, gröna på båda sidorna, mjukt tilltryckt håriga men saknar stjärnhår. De nedre bladen är långskaftade och fem- till sjufingrade och de övre är kortskaftade och tre- till femfingrade. Stiplerna är hela och ihopväxta med Styv fingerört bladskaftet. Styv fingerört blommar i juni-juli, blommorna sitter i knippelika samlingar i toppen av stjälken, de är femtaliga med ljusgula till klargula kronblad som är längre än foderbladen.
Styv fingerört karaktäriseras av styvt upprätt stjälk med gröna fem- till sjufingrade blad vid basen. Den brukar ofta jämföras med tysk fingerört (P. thuringiaca), men den senare har ett helt annat växtsätt, har vekare stjälkar som har vegetativa bladrosetter vid basen.

Styv fingerört

Utbredning. Styv fingerört är sällsynt och förekommer mer eller mindre tillfälligt från Skåne till Uppland. Den påträffas mest i torr gräsmark, i vägkanter, på banvallar och andra typer av kulturpåverkad mark. Första fynduppgift är från Marietorp utanför Malmö och publicerades av Lilja i Skånes flora 1870 (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet recta kommer av latinets rectus (rak, upprätt).

Familj: Rosaceae
Släkte: Potentilla

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/rosa/poten/poterec.html
Senaste uppdatering: 12 maj 2000
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg