Lappfingerört

Potentilla nivea L.

Vetenskapliga synonym: P. kuznetzowii (Govoruchin) Juz. (ssp. nivea), P. chamissonis Hultén, P. hookeriana Lehm. ssp. chamissonis (Hultén) Hultén (ssp. chamissonis)
Svenska synonym: lappfingerört, fjällfingerört (ssp. nivea), klippfingerört (ssp. chamissonis)

Snømure (ssp. nivea), Flågmure (ssp. chamissonis) Snehvid Potentil (ssp. nivea), Stor Klippe-Potentil (ssp. chamissonis) Pahtahanhikki (ssp. nivea), Ruijanpahtahanhikki (ssp. chamissonis)

Lappfingerört Beskrivning. Lappfingerört är en lågväxt flerårig ört som växer i små tuvor. Stjälkarna är två till tre decimeter höga och något greniga, vanligen upprätta men ibland uppstigande eller nästan nedliggande. Bladen är trefingrade och har mörkgrön ovansida och vitluden undersida, småbladen är styva och grovtandade i kanten. Lappfingerört blommar i juli-augusti, blommorna är centimeterbreda med gula kronblad som är längre än fodret. Arten är mångformig och delas i flera underarter som ibland behandlas som skilda arter. I Sverige förekommer huvudunderarten lappfingerört (ssp. nivea) som har krushåriga bladskaft och oskaftade småblad med trubbiga tänder, samt klippfingerört (ssp. chamissonis (Hultén) Hiit.) som har styvt utspärrad behåring på bladskaften och vasstandade småblad varav det mittersta ofta är kort skaftat. Skillnaden mellan de två underarterna är ganska tydlig i Sverige, men mer oklar i andra delar av utbredningsområdet.
Lappfingerört kan förväxlas med vårfingerört (P. crantzii), som dock skiljs genom att bladundersidan på sin höjd är blekgrön men aldrig vitluden.

Utbredning. Lappfingerört är sällsynt och förekommer i fjälltrakterna, från Härjedalen till Torne Lappmark. Den växer på torr grusig kalkhaltig mark, i sydbranter, grusmarker, dryashedar och på klipphyllor. Underarten klippfingerört (ssp. chamissonis) växer i liknade miljöer, men är nordligare och förekommer bara i Lule Lappmark och Torne Lappmark. Första fynduppgift är från Lappland och publicerades 1753 (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet nivea kommer av latinets nivis (snö) och betyder snövit, vilket syftar på den vita filtludna bladundersidan.

Familj: Rosaceae
Släkte: Potentilla

Norden (ssp. nivea)
Norden (ssp. chamissonis)
Norra halvklotet (ssp. nivea)
Norra halvklotet (ssp. chamissonis)

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/rosa/poten/poteniv.html
Senaste uppdatering: 11 maj 2000
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg