Vårfingerört

Potentilla crantzii (Crantz) Beck ex Fritsch

Vetenskapliga synonym: P. verna L.
Svenska synonym: fläckfingerört

Flekkmure Guld-Potentil Keväthanhikki Gullmura Alpine Cinquefoil Zottiges Fingerkraut

Vårfingerört

Beskrivning. Vårfingerört är en flerårig ört som kan bli drygt två decimeter hög. De nya skotten är tvåsidiga med blad riktade åt två håll. Bladen är femfingrade och gröna på båda sidorna och saknar stjärnhår. Stiplerna är hela, ovala och sitter fastväxta vid bladskaftet. Vårfingerört blommar från maj till juli med gula blommor. Vårfingerört Blommorna är femtaliga och sitter många tillsammans i greniga, ofta nedliggande knippen. Kronbladen är klargula, tydligt längre än foderbladen och har oftast en orange fläck vid basen.
Vårfingerört kan förväxlas med småfingerört (P. tabernaemontani), Vårfingerört som dock har kronblad som alltid saknar fläckar, samt nya skott med tresidigt ställda blad. I fjälltrakterna kan den förväxlas med lappfingerört (P. nivea), men den senare har blad som är vitludna på undersidan.

Utbredning. Vårfingerört förekommer i nästan hela landet, men saknas helt i sydvästligaste delarna. Den är ganska vanlig på Vårfingerört torrbackar, vägkanter och skogsbryn, i fjällen även i rasbranter, klippor och på fjällhedar. Första fynduppgift publicerades i Rudbecks Hortus botanicus 1685 (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet crantzii hedrar den österrikiske botanisten och läkaren H. J. N. von Crantz (1722-1799) och betyder 'Crantz fingerört'.

Familj: Rosaceae
Släkte: Potentilla

Norden
Norra halvklotet

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/rosa/poten/potecra.html
Senaste uppdatering: 17 november 2004
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg