Jordgubbe

Fragaria x ananassa (Weston) Decne & Naudin

Vetenskapliga synonym: F. grandiflora Ehrh., F. hybrida hort. F. x magna auct.
Svenska synonym: ananassmultron

Hage-Jordbær Have-Jordbær Puutarhamansikka, Tarhamansikka Garden Strawberry Erdbeere

Jordgubbe Beskrivning. Jordgubbe är ingen art utan en korsning (hybrid) av två amerikanska arter, jättesmultron (F. chiloënsis) och scharlakanssmultron (F. virginiana), den uppkommna hybriden korsades senare med parksmultron (F. moschata). Den skiljs från våra andra smultron-arter genom sina kala blad och skaftade småblad. Jordgubbens uppsvällda röda blomaxel är det som vi i dagligt tal kallar jordgubbe. Frukterna är små nötter som sitter fästa blomaxeln.

Jordgubbe Utbredning. Jordgubbe är inte vildväxande i Sverige, men då den är så vanlig i odling kan man ofta hitta den på avstjälpningsplatser eller platser där man slänger trädgårdsavfall.

Användning. Jordgubbar är mycket vanliga i odling och flera namnsorter finns. Kommersiellt odlas mellan 20 och 30 miljoner liter/år i Sverige (Nationalencyklopedin 1993). Den uppsvällda blomaxeln, jordgubben, används till dessert, saft och sylt.

Etymologi. Svenska namnet jordgubbe användes under 1700-talet och 1800-talet som namn på parksmultron (F. moschata) som då var vanliga i odling. De första jordgubbarna (F. x ananassa) odlades fram i Frankrike under 1700-talet och kallades ananassmultron när de introducerades i Sverige, men då de slog ut odlingen av parksmultron tog de också över parksmultronets gamla namn.

Familj: Rosaceae
Släkte: Fragaria

Mat och krydda

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/rosa/fraga/fragana.html
Senaste uppdatering: 26 augusti 2011
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg