Sen häggmispel

Amelanchier alnifolia (Nutt.) Nutt.

Svenska synonym: grovsågad häggmispel

Ellebladet Bærmispel Marjatuomipihlaja

Beskrivning. Sen häggmispel är en lövfällande buske eller ett litet träd som kan bli upp till fyra meter hög. Bladen sitter strödda och är elliptiska med grovt sågad kant. Unga blad är vanligen kala. Sen häggmispel blommar i maj-juni med vita blommor som sitter i upprätta klasar. Kronbladen är ungefär dubbelt så långa som breda. Frukten är rund och svartblå, i spetsen är den tätt hårig och har nedböjda foderblad.
Sen häggmispel liknar mest häggmispel (A. spicata), men den senare har fint sågtandade blad som är håriga som unga. De övriga arterna i släktet häggmisplar (Amelanchier) har långsmala kronblad som är ungefär tre gånger så långa som breda.

Utbredning. Sen häggmispel förekommer förvildad och naturaliserad i södra och mellersta Sverige. Arten hör ursprungligen hemma i Nordamerika. Första fynduppgift som förvildad är från Landskrona, Skåne och publicerades 1961 (Hylander 1971).

Användning. Sen häggmispel odlas sällsynt som prydnadsbuske.

Etymologi. Artnamnet alnifolia betyder 'med al-lika blad' och kommer av Alnus, som är det vetenskapliga namnet på släktet alar, och latinets folium (blad).

Familj: Rosaceae
Släkte: Amelanchier

Träd

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 2000

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/rosa/amela/amelaln.html
Senaste uppdatering: 9 maj 2000
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg