Skårdaggkåpa

Alchemilla wichurae (Buser) Stefánsson

Vetenskapliga synonym: A. acutidens auct.

Skarmarikåpe Kløftet Løvefod Terävälovipoimulehti Maríukirtill

Beskrivning. Skårdaggkåpa är en småväxt flerårig ört som kan bli drygt två decimeter hög. Stjälkarna är späda och tilltryckt håriga, liksom bladskaften. Bladskivan är omkring fem centimeter bred, grågrön, kal eller med hår i vecken och på undersidans nerver. Nervaturen är ljus och nerverna står i 45 graders vinkel mot varandra. Bladbasen saknar nästan öppning. Bladflikarna är sju till nio med en skåra vid basen och har spetsiga framåtriktade tänder med en vit hårtofs i spetsen, flikarnas uddtand är lika stor som sidotänderna. Skårdaggkåpa blommar i maj-juni, blomställningen är gles och blommorna små och gulgröna med kala blomskaft och kala blombägare.
Skårdaggkåpa kännetecknas av stjälkens och bladskaftens tilltryckta behåring, de små grågröna bladen med nästan sluten bladbas, rundade bladflikar, samt bladnervernas vinkel och bladflikarnas framåtriktade tänder med en vit hårtofs.

Utbredning. Skårdaggkåpa är tämligen allmän från Närke till Torne Lappmark, sällsynt i andra delar av landet. Den växer i ängar, snår, rasbranter och vägkanter, i södra Sverige även i naturbetesmarker. Första fynduppgift är från Östersund, Jämtland och publicerades 1894 (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet wichurae hedrar den tyske domaren Max Wichura (1817-1866) och betyder 'Wichuras daggkåpa'.

Familj: Rosaceae
Släkte: Alchemilla

Norden
Norra halvklotet

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1999

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/rosa/alche/alchwic.html
Senaste uppdatering: 20 september 1999
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg