Sarmatisk daggkåpa

Alchemilla sarmatica Juz.

Vetenskapliga synonym: A. strigulosa auct.

Sarmatmarikåpe Ukrainsk Løvefod Vastakarvapoimulehti

Beskrivning. Sarmatisk daggkåpa är en medelstor, flerårig ört med grov jordstam. Stjälken kan bli drygt tre decimeter hög, den är hårig med nedåtriktade hår långt upp i blomställningen. Bladskaften har liksom stjälken nedåtriktad behåring. Bladen är ljusgröna, rundade och svagt vågiga med nästan överlappande basflikar. De har nio till elva rundade flikar med vardera femton till nitton tänder. Sarmatisk daggkåpa blommar i maj-juni, blommorna är små, gulgröna och sitter i grenade, glesa gyttringar. Blombägarna och blomskaften är kala.
Sarmatisk daggkåpa karaktäriseras av kala blombägare, stjälkar med nedåtriktade behåring långt upp i blomställningen, samt bladskaft med nedåtriktade hår. Den liknar i behåring arten valldaggkåpa (A. subglobosa), den senare skiljs genom tjocka och starkt veckade blad där basflikarna är tydligt överlappande, samt en mer rundad form på blombägarna.

Utbredning. Sarmatisk daggkåpa är vanlig endast i Västmanland och Dalarna, i övrigt förekommer den sällsynt i spridda landskap i Mellansverige och Norrland. Den växer i vägkanter, gräsmattor och annan kuturmark. Arten är ursprungligen inkommen från Östeuropa.

Etymologi. Artnamnet sarmatica betyder 'från Sarmatien' som är ett område i sydosteuropa.

Familj: Rosaceae
Släkte: Alchemilla

Norden
Norra halvklotet

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

© Naturhistoriska riksmuseet 2000

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/rosa/alche/alchsar.html
Senaste uppdatering: 17 augusti 2000
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg