Trubbdaggkåpa

Alchemilla plicata Buser

Buttmarikåpe Foldbladet Løvefod Laskospoimulehti

Beskrivning. Trubbdaggkåpa är en tämligen lågväxt, flerårig ört med grov jordstam. Den blir omkring två decimeter hög och har stjälkar och bladskaft som har snett uppåtriktad utstående behåring. Stjälkarna är håriga ända upp i blomställningen. Bladen är tämligen små med öppen bladbas, de är tjocka och grå- eller blågröna med tydliga gulaktiga nerver och sju till nio rundade bladflikar som var och en har nio till elva ganska stora tänder. Arten blommar i juni-juli, blommorna är små och gulgröna och sitter i glesa knippen. Blomställningen och blombägarna är håriga, men blomskaften är helt kala.
Trubbdaggkåpa kännetecknas av tjocka grågröna blad, snett uppåtriktad behåring på stjälk och bladskaft, samt att alla delar av växten utom blomskaften är tydligt håriga.

Utbredning. Trubbdaggkåpa har en utbredning som sträcker sig från Skåne till Västerbotten, men den är ganska sällsynt utom på vissa håll i Svealand, från Närke till Uppland. Den växer i friska eller något fuktiga betes- och slåttermarker, ängar och vägkanter. Första fynduppgift publicerades 1893 (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet plicata kommer av latinets plicare (vecka) och betyder veckad, vilket syftar på bladskivans form.

Familj: Rosaceae
Släkte: Alchemilla

Norden
Norra halvklotet

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1999

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/rosa/alche/alchpli.html
Senaste uppdatering: 10 maj 2000
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg