Njurdaggkåpa

Alchemilla murbeckiana Buser

Vetenskapliga synonym: A. acutidens auct.

Nyremarikåpe Nyrebladet Løvefod Munuaispoimulehti

Beskrivning. Njurdaggkåpa är en medelstor flerårig ört med grov jordstam. Stjälkarna blir omkring två decimeter höga, de är uppstigande och har tilltryckt behåring som når upp till blomställningen. Bladen är mörkgröna och ganska kraftigt byggda, de är svagt vågiga eller plana med kal eller svagt hårig ovansida. Bladformen är mer eller mindre njurlik eftersom de basala bladflikarna inte är överlappande. Vinkeln mellan bladens huvudnerver är mindre än 45 grader, vilket skiljer njurdaggkåpa från arten skarptandad daggkåpa (A. oxyodonta) hos vilken nervvinkeln är ungefär 45 grader. Bladflikarna är sju till nio utan mellanliggande skåror och har vardera femton till nitton tänder. Bladtänderna är små, vassa och något framåtböjda, flikarnas uddtand är inte mindre än sidotänderna. Njurdaggkåpa blommar i maj-juni, blommorna är små, gulgröna och sitter samlade i små greniga gyttringar. Blombägare och blomskaft är kala.

Utbredning. Njurdaggkåpa är allmän i stora delar av Mellansverige och Norrland, i övriga delar av landet är den sällsynt. Den växer i ängar, skogsbryn och gräsmattor men också i fuktiga snår, vid bäckar och i ängsbjörkskogar.

Etymologi. Artnamnet murbeckiana hedrar den svenske botanisten Svante Murbeck (1859-1946) och betyder 'Murbecks daggkåpa'.

Familj: Rosaceae
Släkte: Alchemilla

Norden
Norra halvklotet

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

© Naturhistoriska riksmuseet 2000

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/rosa/alche/alchmur.html
Senaste uppdatering: 17 augusti 2000
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg