Källdaggkåpa

Alchemilla glomerulans Buser

Kjeldemarikåpe Kilde-Løvefod Keräpääpoimulehti Hnoðamaríustakkur

Beskrivning. Källdaggkåpa är en medelstor, flerårig ört med grov jordstam. Stjälkarna kan bli omkring fyra decimeter höga och har tilltryckt behåring som når högt upp i blomställningen. Bladen är rundade, ljusgröna, jämnt håriga på båda sidor och har nio eller tio breda och lågt rundade flikar som vardera har tretton till nitton tänder. De basala bladflikarna är inte överlappande. Bladskaften har tilltryckt behåring. Källdaggkåpa blommar från maj till juli, blommorna är små och gulaktiga och sitter i ganska täta gyttringar. Blomskaft och blombägare är kala.
Källdaggkåpa kännetecknas av att behåringen är tilltryckt och når högt upp i blomställningen, samt att bladen är jämnt håriga på ovansidan och blommorna samlade i täta rundade gyttringar. Den liknar arten tärnadaggkåpa (A. taernaënsis) som dock skiljs genom nästan kala, cirkelrunda blad med tydligt överlappande basala bladflikar. En art med liknande behåring som källdaggkåpa är norddaggkåpa (A. borealis), men den senare har mycket gles blomställning, samt bladovansidor som endast är håriga i kanten och i vecken.

Utbredning. Källdaggkåpa är vanlig från Dalarna till Torne Lappmark, men förekommer sällsynt ner till Småland. Den växer i källdrag, vid bäckar, i videsnår, fjällbjörkskogar och andra rika miljöer. Första fynduppgift är från Lappland och publicerades 1893 (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet glomerulans kommer av latinets glomus (nystan) och betyder 'lik nystan', vilket syftar på de rundade blomgyttringarna.

Familj: Rosaceae
Släkte: Alchemilla

Norden
Norra halvklotet

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 2000

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/rosa/alche/alchglo.html
Senaste uppdatering: 17 augusti 2000
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg