Sammetsdaggkåpa

Alchemilla glaucescens Wallr.

Vetenskapliga synonym: A. pubescens auct.

Fløyelsmarikåpe Blågrøn Løvefod Harmaapoimulehti

Sammetsdaggkåpa Beskrivning. Sammetsdaggkåpa är en lågväxt, grågrön, flerårig ört med grov jordstam. Stjälken är utspärrat hårig och blir inte högre än två decimeter, den är brunaktig vid basen och något grenig upptill. Bladen är ganska små, omkring fem centimeter breda, med sju till nio rundade bladflikar som har omkring nio till tretton grova tänder. Bladskaften är utspärrat håriga och bladen är jämnt och sammetsartat håriga på båda sidorna. Sammetsdaggkåpa blommar i juni-juli, blommorna är små och gulaktiga. Både blombägaren och blomskaften är tydligt håriga.
Sammetsdaggkåpa är en av de apomiktiska småarter av daggkåpor (Alchemilla) som är lätt att känna igen. Den karaktäriseras av de grovtandade bladen och hårigheten på blommor och blomskaft. Vindaggkåpa (A. filicaulis var. vestita), som är en underart av späddaggkåpa (A. filicaulis), har också håriga blombägare och blomskaft, men skiljs genom att stjälkarna har vinröda skottbaser. Övriga arter har antingen kala blomskaft eller kala blombägare och kala blomskaft.

Sammetsdaggkåpa Utbredning. Sammetsdaggkåpa är vanlig från Skåne till Dalarna, men förekommer sällsynt norrut till Torne Lappmark. Den växer på torra platser med låg vegetation, i betesmarker, torrängar, skogsbryn och vägkanter. Första fynduppgift publicerades år 1895 (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet glaucescens kommer av latinets glaucus (blågrå) och betyder 'som blir blågrå'.

Familj: Rosaceae
Släkte: Alchemilla

Norden
Norra halvklotet

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1999

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/rosa/alche/alchglc.html
Senaste uppdatering: 10 juli 2008
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg