Dvärgranunkel

Ranunculus pygmaeus Wahlenb.

Dvergsoleie Dværg-Ranunkel Pikkuleinikki Dvergsóley

Dvärgranunkel Beskrivning. Dvärgranunkel är en mycket liten och späd, flerårig ört som bara blir ett par centimeter hög. Stjälken är brunhårig, uppstigande och saknar utlöpare. Bladskivan är djupt treflikig, ofta med flikiga till tandade flikar, bladbasen är hjärtlik. De nedre bladen är långskaftade medan de övre är nästan oskaftade. Dvärgranunkel Dvärgranunkel blommar i juli-augusti med mycket små ljusgula blommor som sitter på skaft från bladvecken. Blommorna har fem foderblad, fem kronblad och ganska få ståndare, foderbladen är ofta något längre än kronbladen. Frukten har ett mycket kort spröt. Efter blomningen tillväxer blomskaften och blir slutligen ganska långa.
Dvärgranunkel Dvärgranunkel kan förväxlas med jordranunkel (R. hyperboreus), men den senare har kala, krypande eller flytande stjälkar, skaftade blad med tvär till killik bas, samt blommor med tre foderblad och vanligen tre kronblad och blomskaft som inte förlängs i frukt.

Dvärgranunkel

Utbredning. Dvärgranunkel är tämligen allmän i fjälltrakterna. Den växer vanligen vid snölegor eller på annan fuktig mark. Första fynduppgift är från Lappland och publicerades av Linné 1737 (Nordstedt 1920). Linné ansåg den då som "en egendomlig varietet" av fjällsmörblomma (R. nivalis), den beskrevs senare som egen art av Wahlenberg.

Etymologi. Artnamnet pygmaeus betyder dvärglik.

Familj: Ranunculaceae
Släkte: Ranunculus

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1999

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/ranuncula/ranun/ranupyg.html
Senaste uppdatering: 14 mars 2004
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg