Vitsippsranunkel

Ranunculus platanifolius L.

Kvitsoleie Lønbladet Ranunkel Platanenblättriger Hahnenfuß

Vitsippsranunkel, närbild

Beskrivning. Vitsippsranunkel är en kal, halvmeterhög, flerårig ört med upprätt stjälk, stora handflikiga blad och vita blommor. Bladen är blankt mörkgröna och djupt handflikiga med tre till sju breda tandade flikar. De nedre bladen är skaftade medan de övre är oskaftade. Vitsippsranunkel blommar i juni-juli med vita blommor som sitter i greniga samlingar. Blomknopparna är ofta purpurröda. Blommorna har klargula ståndare som kontrasterar mot kronbladen. Frukterna är plattade och har en ganska lång näbb.
Vitsippsranunkel Vitsippsranunkel kan inte förväxlas med någon annan svensk växt. Den höga stjälken och de breda handflikiga bladen i kombination med de vita blommorna gör att arten är lätt att känna igen.

Utbredning. Vitsippsranunkel är en ganska sällsynt art som endast förekommer i de södra fjälltrakterna, från Dalarna Vitsippsranunkel till Åsele Lappmark. Den kan dock på sina håll vara ganska allmän. Arten växer på skuggiga fuktiga ställen med god jordmån, till exempel i fjällbjörkskogar, högörtsängar, videsnår och vid bäckstränder. Första fynduppgift publicerades 1755 (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet platanifolius betyder 'med blad som hos platan' och kommer av Platanus, som är det vetenskapliga namnet på släktet plataner, och folium (blad). Det svenska namnet anspelar på blommans likhet med vitsippans (Anemone nemorosa) blomma.

Familj: Ranunculaceae
Släkte: Ranunculus

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/ranuncula/ranun/ranupla.html
Senaste uppdatering: 10 december 1999
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg