Bohusranunkel

Ranunculus cymbalaria Pursh

Saltsoleie Salt-Ranunkel Suolaleinikki

Beskrivning. Bohusranunkel är en lågväxt, flerårig ört med krypande och rotslående stjälkar. Bladen är långskaftade och bladskivan är rundad till njurlik med naggad kant. Bohusranunkel blommar från juni till augusti med blekt gula blommor. Blomstjälkarna är upprätta, drygt en decimeter höga, med en till tre blommor. Blommorna är upp till en centimeter breda och har foderblad som är ungefär lika långa som kronbladen.
Bohusranunkel karaktäriseras av de breda runda eller njurlika bladen med naggad kant, den kan knappast förväxlas med andra smörblommor (Ranunculus).

Utbredning. Bohusranunkel är mycket sällsynt och förekommer endast på Kosteröarna i norra Bohuslän. Den växer vid havet, vanligen på öppen, lerig jord. Arten hör ursprungligen hemma i Nordamerika. Första fynduppgift är från Bohuslän och publicerades 1918 (Hylander 1971).

Etymologi. Artnamnet cymbalaria kommer av grekiskans cymbalon (bäcken). Namnet används också som vetenskapligt namn på släktet murrevor (Cymbalaria) från familjen lejongapsväxter (Scrophulariaceae).

Familj: Ranunculaceae
Släkte: Ranunculus

Norden
Norra halvklotet
Fridlyst

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1999

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/ranuncula/ranun/ranucym.html
Senaste uppdatering: 2 mars 2000
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg