Knölsmörblomma

Ranunculus bulbosus L.

Svenska synonym: knölranunkel, lökmöja

Knollsoleie Knold-Ranunkel Mäkileinikki Bulbous Buttercup Knolliger Hahnenfuß

Knölsmörblomma

Beskrivning. Knölsmörblomma är en lågväxt flerårig ört med en under marken knölformigt uppsvälld, löklik stambas. Stjälken kan bli upp till tre decimeter hög och är mjukhårig, ganska styv och nästan ogrenad. Stjälkbladen är Knölsmörblomma, närbild få och smala. Basalbladen är ganska små, tredelat bredflikiga och håriga. Knölsmörblomma blommar i maj-juni. Blommorna är stora med breda gula kronblad, foderbladen är bleka och först tryckta mot kronan, men med tiden nedböjda längs det räfflade blomskaftet. Frukterna är mörkbruna, plattade och kala med kölad kant.
Knölsmörblomma, närbild Knölsmörblomma kan kännas igen på den korta styva stjälken, den knöllikt uppsvällda stambasen och de nedböjda foderbladen. Den är mest lik sydsmörblomma (R. sardous) som dock skiljer sig genom att vara ettårig och sakna stamknöl.

Knölsmörblomma, närbild

Utbredning. Knölsmörblomma är en ganska vanlig art som förekommer upp till Uppland. Den växer på torrbackar, sandmarker och berg, gärna på kalkrika jordar och är tämligen allmän. Första fynduppgift publicerades på 1600-talet (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet bulbosus betyder knöllik och syftar på stjälkens uppsvällda bas.

Familj: Ranunculaceae
Släkte: Ranunculus

Norden
Norra halvklotet

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Lökmöjan är en bland slägtets tidigaste arter och dess stora blommor lysa om våren mångenstädes upp det då ännu korta gräset på backarna."

Ur Utkast till svenska växternas naturhistoria I av C. F. Nyman (1867)

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/ranuncula/ranun/ranubul.html
Senaste uppdatering: 31 oktober 2004
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg