Stor riddarsporre

Delphinium elatum L.

Vetenskapliga synonym: D. cultorum Voss, D. elatum L. ssp. austriacum Pawl.

Hageriddarspore Stor Ridderspore Isoritarinkannus Hoher Rittersporn

Beskrivning. Stor riddarsporre är en kal, ofta mycket högväxt, flerårig ört. Stjälken är något blådaggig och kan bli nästan två meter hög. Bladen är kala, skaftade, stora och brett och djupt handflikiga med inskurna och vasst tandade flikar. Stor riddarsporre blommar i juli-augusti, blommorna är ett par centimeter breda och sitter samlade i mångblommiga klasar i stjälktoppen. Kronan är blå med en lång sporre i vilken de två fria nektarbladen är dolda. Frukterna sitter tre till fem tillsammans i grupper och består av brunaktiga baljkapslar som öppnas i ena kanten.
Stor riddarsporre känns igen på storleken och de stora blå blommorna med sporre. Den skall inte förväxlas med arter av stormhattar (Aconitum), vilka har hjälmlikt sammanstående övre hylleblad.

Utbredning. Stor riddarsporre är en odlad art som har naturaliserats och blivit bofast i Sverige. Den växer på kulturpåverkad frisk mark, huvudsakligen i landets norra delar. Arten hör ursprungligen hemma i Centraleuropa. Första fynduppgift som förvildad är från Skåne och publicerades 1870 (Hylander 1971).

Användning. Stor riddarsporre odlas som rabattväxt och man odlar även ett antal förädlade namnsorter som går under namnet trädgårdsriddarsporrar (Elatum-gruppen) och är av hybridursprung.

Etymologi. Artnamnet elatum kommer av latinets elatus (hög) och betyder högväxt.

Familj: Ranunculaceae
Släkte: Delphinium

Norden
Norra halvklotet
Giftig

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1999

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/ranuncula/delph/delpela.html
Senaste uppdatering: 8 december 1999
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg