Lundviva

Primula elatior (L.) Hill.

Vetenskapliga synonym: P. veris L. var. elatior L.
Svenska synonym: trädgårdsviva

Hagenøkleblom Fladkravet Kodriver Etelänkevätesikko Oxlip Große Schlüsselblume

Lundviva Beskrivning. Lundviva är med sin bladrosett och sina gula blommor mycket lik gullviva (P. veris), men den skiljer sig bland annat genom bladform och karaktärer hos blomman. Bladen är elliptiska till ovala och jämnt avsmalnande mot basen. Lundviva blommar i april-maj med doftlösa, blekt gula blommor som saknar mörkare fläckar. Fodret är blekt vitgrönt med gröna kanter och har långa foderflikar som ofta har en utlöpande spets. Blommans kronbräm är stort och plattat och kronpipens mynning är slät. Fruktkapseln är längre än fodret.
Lundviva förväxlas ofta med gullviva (P. veris), med vilken den också kan korsa sig. Gullviva skiljer sig genom blad som är tvärt avskurna vid basen, enfärgat foder med korta foderflikar, mörkare blommor med fem orangefärgade fläckar, skålformigt och mindre kronbräm, veckad pipmynning och fruktkapsel som är kortare än fodret. Alla de tre gulblommiga arterna i släktet, lundviva, gullviva och jordviva (P. vulgaris), kan korsa sig med varandra.

Utbredning. Lundviva finns vild endast i Skåne, men då den ibland odlas och förvildas kan den också förekomma i andra landskap. Den är som namnet antyder en lundväxt. Första fynduppgift är från Öfvedskloster i Skåne och publicerades av Leche år 1744 (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet elatior betyder högre och är en komparativ form av elatus (hög). Det äldre namnet trädgårdsviva används numera om hybriden mellan gullviva (P. veris) och jordviva (P. vulgaris).

Familj: Primulaceae
Släkte: Primula

Norden
Norra halvklotet
Fridlyst

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Innan skogens träd ännu utvecklat sina blad, kunna vårsolens strålar obehindrat uppvärma marken och väcka de slumrande fröen och knopparna, hvilka nu snart, under skogens hägn och skyddade mot slättens kalla vindar, uppspira. Då utvecklar sig också den vackra Trädgårdsvivan, som visserligen liknar den vanliga, men lätt skiljes genom sina mjuka blad och stora klart svafvelgula blommor."

Ur Utkast till svenska växternas naturhistoria I av C. F. Nyman (1867)

© Naturhistoriska riksmuseet 1996

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/primula/primu/primela.html
Senaste uppdatering: 22 oktober 1999
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg