Knutört

Anagallis minima (L.) E. H. L. Krause

Vetenskapliga synonym: Centunculus minimus L.
Svenska synonym: knutarv

Pusleblom Knudearve Pikkupunka Chaffweed Kleinling

Knutört

Beskrivning. Knutört är en mycket liten ettårig ört som ofta inte blir mer än två centimeter hög. Stjälken är något grenig, med små spetsigt äggformade blad som sitter strödda upptill och motsatta nedtill. Arten blommar i maj-juni, blommorna är mycket små och sitter oskaftade i bladvecken, de är vanligen fyrtaliga med vita eller rödlätta kronblad som är kortare än fodret. Frukten är en klotrund lockkapsel.
Knutört skiljs från de två andra arterna i släktet mirar (Anagallis) genom sin ringa storlek och de upptill strödda bladen.

Utbredning. Knutört är ganska sällsynt och växer på fuktig naken sand eller jord nära havet. Arten förekommer från Bohuslän till Småland, och på Öland och Gotland. Den växer ofta tillsammans med andra små, ettåriga örter som dvärglin (Radiola linoides), pysslingtåg (Juncus minutulus) och huvudtåg (J. capitatus). Första fynduppgift är från Skåne och publicerades 1744 (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet minimus betyder 'mycket liten'. Det äldre svenska namnet knutarv ska inte förväxlas med knutnarv (Sagina nodosa) som tillhör familjen nejlikväxter (Caryophyllaceae).

Familj: Primulaceae
Släkte: Anagallis

Norden
Norra halvklotet

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Knutarven är säkerligen den minsta bland alla Primulaceer, men uppträder vanligen i temligen täta grupper."

Ur Utkast till svenska växternas naturhistoria I av C. F. Nyman (1867)

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/primula/anaga/anagmin.html
Senaste uppdatering: 30 november 1999
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg