Portlak

Portulaca oleracea L.

Svenska synonym: vildportlak (ssp. oleracea), trädgårdsportlak (ssp. sativa)

Portulakk Vild Portulak (ssp. oleracea), Have-Portulak (ssp. sativa) Vihannesportulakka Common Purslane Portulak

Beskrivning. Portlak är en ettårig köttig ört med nedliggande eller ibland upprätt stjälk. Bladen sitter motsatta eller strödda och är mörkgröna och spatelformade med kort otydligt skaft. Portlak blommar i augusti-september, blommorna är små och oskaftade, de sitter enstaka eller två till tre tillsammans och är ofta omgivna av ett svepe av blad. Fodret är tvåkluvet. Blomman har fem gula kronblad som vissnar bort tidigt, samt sex till tolv ståndare. Frukten är en liten äggrund lockkapsel som har många små blanksvarta frön. Portlak har två underarter i Sverige, vildportlak (ssp. oleracea) är bofast i vårt land och karaktäriseras av nedliggande stjälkar och måttligt köttiga blad. Den odlade underarten trädgårdsportlak (ssp. sativa (Haw.) Celak.) har upprätt stjälk och mycket köttiga blad och stjälkar, den kan ibland påträffas tillfälligt.

Utbredning. Portlak förekommer sällsynt i Sydsverige och växer på näringsrika ställen i hamnar, trädgårdar och på ruderatmarker. Första fynduppgift av huvudunderarten vildportlak (ssp. oleracea) är från Gotland och publicerades år 1815 (Hylander 1971).

Användning. Trädgårdsportlak (ssp. sativa) odlas som grönsak och kan användas som spenat (Spinacia oleracea).

Etymologi. Artnamnet oleracea kommer av latinets olus (grönsak) och betyder 'används som köksväxt'. Underartsnamnet vildportlak har förr använts på arten saltarv (Honckenya peploides).

Familj: Portulacaceae
Släkte: Portulaca

Mat och krydda

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Portlak, w. i Ostindien, Ascensions-öen, &c. kyler, dämpa skörbjugg: br. allmänt stufwad och i soppor."

Ur Anwisning til Wäxt-Rikets kännedom av Carl Fredrik Hoffberg (1792)

© Naturhistoriska riksmuseet 1999

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/portulaca/portu/portole.html
Senaste uppdatering: 6 december 1999
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg