Parkslide

Fallopia japonica (Houtt.) Ronse Decr.

Vetenskapliga synonym: Polygonum cuspidatum Siebold & Zucc., Reynoutria japonica Houtt.; Polygonum compactum Hook. f. (var. compacta)
Svenska synonym: rosenslide, dvärgslide (var. compacta)

Parkslirekne Japansk Pileurt Japanintatar Japanese Knotweed Japan-Staudenknöterich

Parkslide Beskrivning. Parkslide är en storväxt, flerårig ört som har underjordiska utlöpare och bildar stora bestånd. Stjälken är grov, upprätt, grenig och blir drygt två meter hög. Bladen är en dryg decimeter långa och äggrunda med utdragen spets och tvär eller kilformad bas. Parkslide blommar i september-oktober, blommorna är vita eller rödlätta och sitter i greniga klasar i bladvecken. Varieteten rosenslide (var. compacta (Hook. f.) J. P. Bailey) är betydligt lägre, upp till knappt en meter hög, och har tätare, rödlätta blomsamlingar.
Parkslide känns igen på storleken och de spetsigt äggrunda bladen som har tvär eller killik bas. Den liknar mest arten jätteslide (F. sachalinensis), men den senare är betydligt mer storväxt, med grövre stjälk och större blad som har urnupen bladbas.

Parkslide

Utbredning. Parkslide är en ursprungligen odlad art som härstammar från Ostasien och som lätt naturaliseras. Den är ganska ovanlig men förekommer ibland i ängsmark och skogsbryn på kulturpåverkad mark. Varieteten rosenslide (var. compacta) har påträffats tillfälligt. Första fynduppgift som förvildad är från Blekinge och Östergötland och publicerades 1909 (Hylander 1971).

Användning. Parkslide har ofta odlats som prydnadsväxt i större trädgårdar och parker, men kan lätt bli ett svårutrotligt ogräs.

Etymologi. Artnamnet japonica kommer av latinets Japonia (Japan) och betyder japansk.

Familj: Polygonaceae
Släkte: Fallopia

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1999

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/polygona/fallo/falljap.html
Senaste uppdatering: 3 juni 2019
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg