Rosettjungfrulin

Polygala amarella Cr.

Bitterblåfjør Bitter Mælkeurt Katkeralinnunruoho Dwarf Milkwort Sumpf-Kreuzblume

Rosettjungfrulin Beskrivning. Rosettjungfrulin är en lågväxt ört som vanligen bara blir omkring en decimeter hög. Stjälken har strödda lansettlika blad, de nedre bladen är omvänt äggrunda och sitter samlade i en rosett. Rosettjungfrulin blommar huvudsakligen under försommaren med blå, rosa eller sällan vita blommor som sitter i toppställda klasar. Blommorna är upp till fem millimeter långa. Frukten är en hjärtformad kapsel, de två foderbladen täcker inte kapseln och detta skiljer den från de andra arterna i släktet.
Rosettjungfrulin Rosettjungfrulin kan bara förväxlas med jungfrulin (P. vulgaris) och toppjungfrulin (P. comosa) men de sistnämnda arterna saknar bladrosett.

Rosettjungfrulin Utbredning. Rosettjungfrulin är traktvis ganska vanlig. Den förekommer oftast på fuktig, kalkrik öppen mark, med lågväxt gräsvegetation. Första fynduppgift publicerades år 1745 (Nordstedt 1920).

Användning. Enligt Nyman (1867) har rosettjungfrulin använts bland annat vid gikt och vattensot.

Etymologi. Artnamnet amarella är en diminutiv form av latinets amarus (bitter, besk) och betyder 'lite besk', namnet syftar på dess beska smak.

Familj: Polygalaceae
Släkte: Polygala

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Örten är besk, isynnerhet då den växer på torrare ställen (på våtare är smaken mer vattig); dessutom något slemmig. Detta gäller också och ändå mer om roten. Denna har berömts mot sårnader i lungorna, vattensot och gikt; användes dels såsom pulver dels såsom dekokt."

Ur Utkast till svenska växternas naturhistoria I av C. F. Nyman (1867)

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/polygala/polyg/polyama.html
Senaste uppdatering: 25 februari 2005
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg