Rödkämpar

Plantago media L.

Svenska synonym: kämpegroblad, mellangroblad, slåsskämpar

Dunkjempe Dunet Vejbred Soikkoratamo Hoary Plantain Mittlerer Wegerich

Rödkämpar, blommande ax

Beskrivning. Rödkämpar är en flerårig ört med en lång, trind stjälk som i toppen har ett tätt blomax. Bladen sitter samlade i en rosett vid basen, de är hela, ovala, kortskaftade och liksom stjälken tätt och kort håriga. Rödkämpar blommar från maj till juli och är lätt att känna igen på sitt ljusa blomax som blir ett par centimeter långt. Blomkronorna är oansenliga, rosavita, och blommorna domineras av ståndarna som har ljust rosa ståndarsträngar och vita ståndarknappar. Rödkämpar Fruktkapslarna innehåller vanligen bara fyra frön.
Rödkämpar kan möjligen förväxlas med groblad (P. major), som också har breda blad, den senare har dock violetta eller ibland gula ståndarknappar, längre blomstjälkar och oftast fler frön i varje kapsel.

Håriga blad Utbredning. Rödkämpar förekommer i hela landet, men är vanligast i kalkrika områden. Den växer i öppna marker som ängar och hagar. Första fynduppgift publicerades av Rudbeck i Catalogus plantarum år 1658, men arten är känd redan under medeltiden (Nordstedt 1920).

Rödkämpar Etymologi. Artnamnet media betyder mellan och den har förr också kallats mellangroblad, då man ansåg att den vara ett mellanting mellan groblad (P. major) och svartkämpar (P. lanceolata).

Familj: Plantaginaceae
Släkte: Plantago

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Annars kallas växten vanligen Kämpar, Slåsskämpar, med hänsyn till den bland ungdomen temligen bekanta lek, hvartill dess blomstänglar begagnas, och hvarvid 'kämparne' taga hvardera ett lika stort antal stänglar och slå dem en och en i sender mot hvarandra tills blomaxeln afslagits. Den, som först förlorat alla sina stänglars ax, är öfvervunnen."

Ur Utkast till svenska växternas naturhistoria I av C. F. Nyman (1867)

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/plantagina/planta/planmed.html
Senaste uppdatering: 8 juli 2008
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg