Rågvallmo

Papaver dubium L.

Svenska synonym: vanlig rågvallmo (ssp. dubium), blodvallmo (ssp. lecoqii)

Brakkvalmue Gærde-Valmue Ruisunikko Long-headed Poppy Saat-Mohn

Rågvallmo

Beskrivning. Rågvallmo är en ettårig vallmo som kan bli upp till sex decimeter hög och har rödaktiga blommor och tilltryckt håriga blomskaft. Stjälken är vanligen utspärrat hårig nertill. Bladen är en eller två gånger parflikiga, de övre är oskaftade eller kort skaftade. Rågvallmo blommar från juni till augusti. Kronbladen är gulröda till tegelröda och har ibland en svart fläck vid basen. Fruktkapseln är kal och avlångt klubbformad, minst dubbelt så lång som bred, och har en märkesskiva som är lika bred som kapseln. Märkesskivan har vanligen sex till nio märkesstrålar. I Sverige förekommer två underarter av rågvallmo, vanlig rågvallmo (ssp. dubium) och blodvallmo (ssp. lecoqii (Lamotte) Syme). Vanlig rågvallmo (ssp. dubium) har vit mjölksaft som blir brun eller svart när den torkar, samt tegelröda kronblad som är bredare än långa och vanligen saknar svart fläck vid basen. Blodvallmo (ssp. lecoqii) har mjölksaft som först är gul eller gulnande men som blir röd när den torkat, smalare gulröda kronblad som är längre än breda och vanligen har en svart fläck vid basen, samt smalare bladflikar.
Rågvallmo, märkesskiva Hos de andra rödblommiga, ettåriga vallmoarterna är fruktkapseln antingen kal och rund som hos kornvallmo (P. rhoeas), eller avlång med styva hår som hos spikvallmo (P. argemone).

Rågvallmo

Utbredning. Rågvallmo är vanlig i Sydsverige och på Öland och Gotland, men förekommer också sparsamt upp i Mellansverige. Den växer vanligen på odlad mark eller ruderatmark. Första fynduppgift publicerades 1753 då Linné omtalar den som svensk, men arten är känd sedan medeltiden (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet dubium är latin och betyder tvivelaktig, dubiös.

Familj: Papaveraceae
Släkte: Papaver

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/papavera/papav/papadub.html
Senaste uppdatering: 30 mars 1999
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg