Spikvallmo

Papaver argemone L.

Klubbevallmue Kølle-Valmue Hietaunikko Prickly Poppy Sand-Mohn

Spikvallmo Beskrivning. Spikvallmo är en ettårig vallmo som utmärks av sina röda, ganska smala kronblad och borsthåriga kapsel. Den är vanligen liten och späd , bara upp till fyra decimeter hög, och har styv tilltryckt behåring. Stjälken är upprätt och har strödda, en till två gånger parflikiga blad. Spikvallmo blommar från maj till juli. Blomknopparna är kala eller glest håriga. De fyra kronbladen är rödorange med en svart fläck vid basen och den välvda märkesskivan har vanligen bara fyra till sex märkesstrålar. Fruktkapslarna är något kantiga, långsmala och borsthåriga, sällsynt förekommer också exemplar med kala kapslar.
Spikvallmo Spikvallmo skiljs från rågvallmo (P. dubium) och kornvallmo (P. rhoeas) genom att de senare har kala fruktämnen och kapslar med nästan platt märkesskiva och många märkesstrålar.

Utbredning. Spikvallmo är vanlig i Skåne och på Öland och Gotland, men den förekommer också sällsynt i andra delar av Syd- och Mellansverige. Den växer som ogräs på öppen jord, till exempel i åkrar, vägkanter och på ruderatmarker. Första fynduppgift är från Lund i Skåne och publicerades 1744 (Nordstedt 1920).

Spikvallmo

Etymologi. Artnamnet argemone var ett grekiskt namn på en vallmo hos Dioskorides. Namnet används också som vetenskapligt namn på släktet taggvallmor (Argemone).

Familj: Papaveraceae
Släkte: Papaver

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/papavera/papav/papaarg.html
Senaste uppdatering: 30 mars 1999
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg