Röd hornvallmo

Glaucium corniculatum (L.) Rudolph

Svenska synonym: hornvallmo

Raud hornvalmue Rød Hornskulpe Punaneidonunikko, Neidonunikko Red Horned-poppy Roter Hornmohn

Beskrivning. Röd hornvallmo är en ettårig ört som kan bli upp till fyra decimeter hög. Stjälken är styvt borsthårig liksom de djupt parflikiga och vasst tandade bladen. De nedre bladen är skaftade medan de övre är oskaftade. Röd hornvallmo blommar i juli-augusti med röda blommor som sitter ensamma på skaft från bladvecken. Blommorna är tre till fyra centimeter breda och har två håriga foderblad och fyra orangeröda eller klarröda kronblad som ofta har en svart fläck vid basen. Ståndarna är talrika och har gula ståndarsträngar och mörka ståndarknappar. Stiftet är kort med tvådelat märke och fruktämnet är smalt. Frukten är en drygt decimeterlång, smal, strävhårig kapsel.
Röd hornvallmo kan knappast förväxlas med andra arter. Den andra arten i släktet, strandvallmo (G. flavum), är kal och blågrön, samt har stora gula blommor. De rödblommiga arterna i släktet vallmor (Papaver) skiljs genom kort och tjockt fruktämne med många märkesstrålar i spetsen.

Utbredning. Röd hornvallmo kan påträffas tillfälligt i södra och mellersta Sverige. Den växer på ruderatmark, till exempel på bangårdar och i hamnområden. Arten hör ursprungligen hemma i Medelhavsområdet. Första fynduppgift publicerades 1904 (Hylander 1971).

Etymologi. Artnamnet corniculatum är diminutiv av latinets cornu (horn) och betyder 'litet horn'.

Familj: Papaveraceae
Släkte: Glaucium

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/papavera/glauc/glaucor.html
Senaste uppdatering: 12 november 2004
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg