Sibirisk nunneört

Corydalis nobilis (L.) Pers.

Sibirlerkespore Sibirisk Lærkespore, Stor Lærkespore Jalokiurunkannus

Sibirisk nunneört Beskrivning. Sibirisk nunneört är en kraftigt byggd, ofta halvmeterhög, flerårig ört med krypande jordstam. Bladen är talrika, grågröna och har en upprepat flikig bladskiva och saftigt blekt bladskaft. Sibirisk nunneört blommar i april-maj, blommorna är omkring två centimeter långa och sitter samlade i toppställda, huvudlika klasar. Blommornas stödblad är stora och flikiga. Kronan är gul med vitaktig bas och har purpurbruna spetsar på de inre kronbladen. Kapslarna är ett par centimeter långa med blanksvarta frön som har stort vitt bihang.
Sibirisk nunneört är lätt att känna igen på att Sibirisk nunneört den växer i kraftiga ruggar och har gula blommor med mörka spetsar. Arten gul nunneört (Pseudofumaria lutea) är betydligt mindre och har enfärgade, klargula blommor.

Utbredning. Sibirisk nunneört är en centralasiatisk art som ibland odlas som prydnadsväxt. Frukter Den förekommer sällsynt förvildad i parker, gamla trädgårdar och vägkanter, främst i Stockholmstrakten. Första fynduppgift som förvildad är från Karlberg och Haga utanför Stockholm och publicerades 1840 (Nordstedt 1920). Den omnämns dock som odlad redan under 1700-talet.

Användning. Sibirisk nunneört odlas som prydnadsväxt i trädgårdar och parker.

Etymologi. Artnamnet nobilis betyder ädel, förnäm.

Familj: Papaveraceae
Släkte: Corydalis

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/papavera/coryd/corynob.html
Senaste uppdatering: 29 mars 1999
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg