Berberissnyltrot

Orobanche lucorum A. Braun

Berberiss-snylterot Berberis-Gyvelkvæler Berberitzen-Sommerwurz

Berberissnyltrot Beskrivning. Berberissnyltrot är en flerårig ört som saknar klorofyll. Stjälken är körtelhårig och kan bli upp till fem decimeter hög och har små strödda fjäll istället för vanliga blad. Berberissnyltrot blommar från juni till augusti med gulaktiga blommor med röd anstrykning, de har ett stödblad men saknar förblad. Kronan är rörformad och en till två centimeter lång, ljust körtelhårig med tydlig cilierad underläpp. Berberissnyltrot Ståndarsträngarna är håriga och stiftets märke är först gult men blir med tiden purpurrött. Frukten är en kapsel.
Berberissnyltrot liknar mest arten timjansnyltrot (O. alba), men den senare skiljs lättast genom att blommornas körtelhår är mörka och genom valet av värdväxt. Berberissnyltrot

Utbredning. Berberissnyltrot förekommer sällsynt naturaliserad i södra Sverige. Den parasiterar vanligen på olika arter av odlade berberisar (Berberis), men Berberissnyltrot även på rutor (Thalictrum). Första fynduppgift är från Lund, Skåne och publicerades 1939 (Hylander 1971).

Etymologi. Artnamnet lucorum kommer av latinets Lucus (heligt snår) och betyder 'som växer i snår'.

Familj: Orobanchaceae
Släkte: Orobanche

Fridlyst
Saknar klorofyll

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 2000

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/orobancha/oroba/orobluc.html
Senaste uppdatering: 4 augusti 2000
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg