Klintsnyltrot

Orobanche elatior Sutton

Vetenskapliga synonym: O. major auct.

Knoppurtsnylterot Stor Gyvelkvæler Knapweed Broomrape Große Sommerwurz

Klintsnyltrot Beskrivning. Klintsnyltrot är en parasitisk, flerårig ört som saknar klorofyll. Stjälken kan bli omkring en halv meter hög och är körtelhårig, brunaktig och bladlös men med korta fjäll. Klintsnyltrot blommar i juni-juli, blommorna är omkring två centimeter långa och sitter i ett långt mångblommigt ax. Blommorna sitter i vecket av ett stödblad men saknar förblad. Fodret är tvådelat med djupt kluvna flikar. Kronan är något krökt, blekt rosaröd till rödbrun eller gulbrun, med ljusa körtelhår. Klintsnyltrot Ståndarsträngarna är håriga nedtill och märket är gult.
Klintsnyltrot är en stor robust art som karaktäriseras av stora krökta blommor med kluvet foder och gult märke. Den liknar mest arten klöversnyltrot (O. minor), men den senare har blommor med mörka körtelhår och purpurrött märke.

Klintsnyltrot

Utbredning. Klintsnyltrot är sällsynt och förekommer bara i Skåne och Västergötland, men har försvunnit från många av sina tidigare kända växtplatser. Den parasiterar på väddklint (Centaurea scabiosa) och rödklint (C. jacea) och växer i torra solvarma backar på kalkrik mark. Första fynduppgift är från Råå, Skåne och publicerades år 1744 (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet elatior kommer av latinets elatus (hög) och betyder högre.

Familj: Orobanchaceae
Släkte: Orobanche

Norden
Norra halvklotet
Fridlyst
Saknar klorofyll
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1999

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/orobancha/oroba/orobela.html
Senaste uppdatering: 24 juni 2008
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg