Dvärgdunört

Epilobium anagallidifolium Lam.

Dvergmjølke Dværgdueurt Tunturihorsma Fjalladúnurt Alpine Willowherb Gauchheilblättriges Weidenröschen

Dvärgdunört

Beskrivning. Dvärgdunört är en flerårig, oftast mycket lågväxt ört som har korta bladförsedda ovanjordiska utlöpare. Stjälken blir vanligen bara upp till en decimeter hög och är rund och kal eller med två hårrader. Den är ofta kraftigt böjd i toppen så att blommorna därigenom lutar, vid fruktmognaden sträcker sig stjälken så att frukterna blir upprätta. Bladen är små och äggrunda, hela eller trubbtandade Dvärgdunört i kanten och helt kala. Dvärgdunört blommar från juli till september. Kronbladen är rosa och tre till fem millimeter långa. Stiftet har ett klubbformigt märke.
Dvärgdunört är fåblommig och liten till växten samt har hela rundade blad och starkt böjd stjälk. Detta gör den lätt att känna igen och den kan knappast förväxlas med andra dunörter (Epilobium).

Dvärgdunört

Utbredning. Dvärgdunört är en fjällväxt som förekommer i hela fjällkedjan, men även sällsynt i skogslandet nedanför fjällen. Den växer på något fuktig mark, vid bäckar och snölegor.

Dvärgdunört

Etymologi. Artnamnet anagallidifolium betyder 'med blad som hos Anagallis' och kommer av Anagallis, som är det vetenskapliga namnet på växtsläktet mirar, och folium (blad).

Familj: Onagraceae
Släkte: Epilobium

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/onagra/epilo/epilana.html
Senaste uppdatering: 7 november 2003
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg