Syren

Syringa vulgaris L.

Svenska synonym: bondsyren, vanlig syren

Syrin Syrén Pihasyreeni Lilac Gemeiner Flieder

Syren Beskrivning. Syren är en högväxt buske som skjuter rikligt med rotskott och därför ofta bildar stora bestånd. Barken är gråaktig och skrovlig. Bladen är motsatta, kala och spetsigt äggrunda, med utdragen spets och bred rundad bas. Syren blommar i maj-juni med vita eller lila, väldoftande blommor som sitter i stora mångblommiga klasar nära grenspetsarna. Syren Fodret är oansenligt. Blomkronan är omkring två centimeter lång, rörlik med utbrett bräm. Frukten är en brun kapsel som öppnas i två halvor. Syren känns lätt igen när den blommar och även vegetativt är den karaktäristisk med sina motsatta, spetsigt äggrunda, kala blad.

Syren, blad Utbredning. Syren är en ursprungligen sydösteuropeisk art som länge odlats som prydnadsväxt i vårt land. Den sprider sig lätt med rotskott och förekommer förvildad i närheten av gårdar och samhällen. Första fynduppgift som förvildad är från Stockholm och publicerades år 1840 (Nordstedt 1920).

Syren Användning. Syren odlas ofta i trädgårdar och parker. I odling förekommer en mängd förädlade namnsorter som med ett gemensamt namn brukar kallas ädelsyrener. Syren Över ett tusen olika namnsorter finns registrerade, i Sverige förekommer endast ett mindre antal i handeln, till exempel 'Andenken an Ludwig Späth', 'Mme Lemoine', 'Charles Joly' och 'Katherine Havemayer'.

Fruktkapslar Etymologi. Artnamnet vulgaris kommer av latinets vulgus (hop, allmänhet) och betyder vanlig. Syren är en försvenskning det vetenskapliga namnet på släktet syrener, Syringa. Förädlade namnsorter kallas ädelsyrener och oförädlade syrener kallas ibland bondsyrener.

Familj: Oleaceae
Släkte: Syringa

Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/olea/syrivul.html
Senaste uppdatering: 22 februari 2010
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg