Pors

Myrica gale L.

Vetenskapliga synonym: Gale palustris Chevall.

Pors Pors Suomyrtti Bog Myrtle Gagelstrauch

Pors

Beskrivning. Pors är en tämligen lågväxt, aromatiskt doftande buske som kan bli upp till en och en halv meter hög. Grenarna är rödbruna och i spetsen finhåriga. Bladen sitter strödda och är gråaktiga, omvänt lansettlika, samt tätt körtelklädda. De påminner mycket om dem hos vissa viden (Salix), men skiljer sig genom att vara grovsågade i spetsen och klädda med körtlar. Pors blommor på bar kvist, i april-maj, med oansenliga blommor som sitter samlade i korta axlika hängen. Pors, hanhängen Blommorna är enkönade. Hanhängena är brunaktiga och honhängena med tiden grönaktiga. Nötterna har fruktvägg med luftfyllda celler som ger dem flytförmåga.
Pors kan knappast förväxlas med andra arter.

Utbredning. Pors är allmän i södra och mellersta Sverige och finns också längs kusten upp till Norrbotten. Den växer i kanten av sjöar och kärr och i fuktig skogsmark. Första fynduppgift är från Skåne och publicerades 1648, men arten är känd sedan medeltiden (Nordstedt 1920).

Pors, honhängen

Användning. Pors har sedan länge, liksom humle (Humulus lupulus), använts till att krydda öl. Den är också välkänd som brännvinskrydda. Porsblad färgar alunbetat ylle gult.

Etymologi. Artnamnet gale är ett gammalt keltiskt namn på pors som förekommer i engelska örtaböcker från medeltiden. Arten skvattram (Rhododendron tomentosum) har ibland kallats vildpors eller getpors, men är inte släkt med pors utan hör till familjen ljungväxter (Ericaeae).

Familj: Myricaceae
Släkte: Myrica

Norden
Norra halvklotet
Färgväxt
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"För att komma till blåbärsskogen måste vi nu först gå över ett starrkärr. Där växer porsen hög och den är de svenska vildkärrens lavendel. Dess lukt är inte frän som getporsens, men vänlig i sättet, avstämd och vildsval, blomsamlingarna är enkla och vackra, bladen förnäma."

Ur En vandring till bärskogen av Harry Martinson (Midsommardalen, 1938)

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/myrica/myric/myrigal.html
Senaste uppdatering: 6 november 2007
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg