Gråmalva

Lavatera thuringiaca L.

Svenska synonym: poppelros

Poppelrose Tysk Poppelrose Harmaamalvikki Garden Tree-mallow Thüringer Strauchpappel

Gråmalva Beskrivning. Gråmalva är en flerårig ört med handflikade blad och ljusröda blommor. Den är högväxt med upprätt stjälk och kan bli mer än meterhög, hela växten är gråluden av stjärnhår. Bladen har tre till fem flikar och mittfliken är tydligt större än de andra. Gråmalva blommar i juli-augusti, blommorna sitter ensamma på skaft från bladvecken och har fem ljusröda eller sällan vita kronblad. Fodret har ett ytterfoder med tre breda flikar som är sammanväxta vid basen. Frukten är en klyvfrukt med svartbruna, kala delfrukter.
Gråmalva, foder och ytterfoder Gråmalva är den enda av våra malvaväxter (Malvaceae) som har ett sambladigt ytterfoder, alla de andra arterna i familjen har ytterfoder av fria eller nästan fria blad, eller saknar ytterfoder. Den liknar mest läkemalva (Althaea officinalis), men den senare har mindre blommor, mångflikade ytterfoder och stjärnhåriga frukter.

Gråmalva Utbredning. Gråmalva förekommer sällsynt i södra och mellersta Sverige, främst i landskapen runt Mälaren. Den växer i gräsmark, i vägkanter och vid gårdar. Första fynduppgift är från Vålsätra utanför Uppsala, Uppland och publicerades av Linné år 1761 (Nordstedt 1920).

Gråmalva Användning. Gråmalva är en gammaldags trädgårdsväxt som numera sällan odlas. Enligt Nyman (1867) kan den användas som läkemalva (Althaea officinalis).

Etymologi. Artnamnet thuringiaca betyder från Thüringen, vilket är en delstat i Tyskland.

Familj: Malvaceae
Släkte: Lavatera

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/malva/lavat/lavathu.html
Senaste uppdatering: 19 september 2005
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg