Timvisare

Hibiscus trionum L.

Timerose Læge-Katost Ajannäyttäjä Bladder Ketmia Gelbe Stundenblume

Timvisare Beskrivning. Timvisare är en ettårig, hårig ört med flikiga blad och tvåfärgade blommor. Hela växten är klädd med enkla hår och stjärnhår. Stjälken är upprätt, enkel eller grenig och har strödda blad. De nedre bladen är grunt flikiga, medan de övre är fingrade eller djupt loberade med parflikiga lober. Blommorna sitter ensamma i bladvecken, de har ett mång- och smalflikigt ytterfoder och ett klockformat foder. Kronbladen är gulvita med mörkt violett bas, och ståndarna har röda strängar och gula ståndarknappar. Fodret blir uppblåst vid fruktmognaden och frukten är en kapsel som innehåller vårtiga frön.
Timvisare De tvåfärgade blommorna och bladens karaktäristiska form gör att timvisare inte kan förväxlas med någon av de andra arterna i familjen malvaväxter (Malvaceae).

Utbredning. Timvisare är ett tillfälligt ogräs som ibland kan påträffas på ruderatmarker. Första fynduppgift är publicerad i Liljas Skånes flora från år 1870, men enligt Carl Mörner i Botaniska Notiser 1926 har arten funnits vid Äs herrgård i Julita socken, Södermanland ända från 1800-talets förra hälft (Hylander 1971).

Timvisare

Etymologi. Artnamnet trionum är ett gammalt grekiskt växtnamn som användes redan av Theofrastos (300 f. Kr.). Det svenska namnet timvisare anses syfta på att blommorna bara är utslagna under omkring tre timmar, enligt Carl Mörner i Botaniska Notiser 1926.

Familj: Malvaceae
Släkte: Hibiscus

Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/malva/hibis/hibitri.html
Senaste uppdatering: 3 juli 2003
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg