Stockros

Alcea rosea L.

Vetenskapliga synonym: Althaea rosea (L.) Cav.

Stokkrose Hollyhock Stockrose

Stockros"

Beskrivning. Stockros är en två- till flerårig, högväxt ört med loberade till flikiga blad och mycket stora blommor. Stjälken som kan bli över tre meter hög är vanligen ogrenad och klädd med sträva hår. Bladen är grunt till djupt handflikiga, med tre till nio lober, bladkanten är tandad. Stockros blommar från juli till september, blommorna kan vara enkla eller fyllda och de är vanligen omkring en decimeter breda. Fodret Stockros" har ett sex- till sjuflikigt ytterfoder vars flikar är sammanväxta vid basen. Kronbladen kan bli upp till fem centimeter långa och de kan vara vita, gula eller rosa till mörkt purpurröda. Ståndarröret är kalt och femkantigt Frukten har klyftformade delfrukter.
Stockrosens stora blommor gör att den knappast kan förväxlas med några andra malvaväxter (Malvaceae). Den något snarlika arten läkemalva (Althaea officinalis L.), som ibland kallats stockros, har mindre blommor, mjukhårig stjälk, samt runda och håriga ståndarrör. Stockros" Arten gråmalva (Lavatera thuringiaca), har också den mindre blommor, samt treflikat ytterfoder och kala delfrukter.

Utbredning. Stockros är vanlig i odling och kan ibland påträffas tillfälligt förvildad. Arten hör ursprungligen hemma i Kina. Stockros" Första fynduppgift som förvildad är från Skåne och publicerades av Lilja i Skånes flora 1870 (Hylander 1971).

Användning. Stockros odlas ofta som prydnadsväxt. Förr användes den som läkeväxt och ansågs ha samma egenskaper som läkemalva (Althaea officinalis L.).

Övrigt. Enligt Mabberley (1997) har man i England uppmätt en stockros som var 7,39 meter hög (!).

Etymologi. Artnamnet rosea kommer av Rosa som är det vetenskapliga namnet på släktet rosor.

Familj: Malvaceae
Släkte: Alcea

Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Stock-ros fr. Österlanden: är af samma kraft, som Althaea."

Ur Anwisning til Wäxt-Rikets kännedom av Carl Fredrik Hoffberg (1792)

© Naturhistoriska riksmuseet 2003

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/malva/alcea/alceros.html
Senaste uppdatering: 7 oktober 2011
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg