Lindmalva

Abutilon theophrasti Medik.

Vetenskapliga synonym: A. avicennae Gaertn., Sida abutilon L.

Linderose Kinajute Kelta-aulio Velvetleaf

Lindmalva Beskrivning. Lindmalva är en ettårig, storväxt ört med stora hjärtformade blad och ljusgula blommor. Stjälken är upprätt och kan bli mer än meterhög. Lindmalva blommar under sensommaren och hösten. De gula blommorna sitter ensamma på skaft från bladvecken, de är klockformade och saknar ytterfoder. Frukten är en mångfröig kapsel.
Lindmalva Lindmalva känns lätt igen på de stora hjärtformade bladen och gula blommorna, den är också den enda av våra malvaväxter (Malvaceae) som saknar ytterfoder.

Lindmalva Utbredning. Lindmalva förekommer tillfälligt på ruderatmarker, den hör ursprungligen hemma i Asien men är numera spridd över nästan hela världen. Första fynduppgift är från ballastkajen i Kalmar, Småland där den hittades 1925, uppgiften publicerades i Svensk Botanisk Tidskrift 1929. Äldre fynd finns dock uppgivna, men har publicerats senare (Hylander 1971). Ett exemplar som insamlade i Kalmar 1925 finns i Naturhistoriska riksmuseets samlingar och kan ses i artens bildgalleri.

Lindmalva, fruktkapsel Användning. Lindmalva är en mycket viktig spånadsväxt i Kina. I USA, där den tidigt introducerades, har den blivit ett mycket besvärligt ogräs som orsakar förluster för jordbruket på miljontals dollar (Mabberley 1997).

Lindmalva Etymologi. Artnamnet theophrasti hedrar den grekiske filosofen och naturforskaren Theofrastos från Lesbos som levde på 300-talet f. Kr. Svenska namnet lindmalva av att bladen liknar lindarnas (Tilia) blad.

Familj: Malvaceae
Släkte: Abutilon

Spånadsväxt
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/malva/abuti/abutthe.html
Senaste uppdatering: 4 augusti 2008
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg