Fjälltätört

Pinguicula alpina L.

Fjelltettegras Alpe-Vibefedt Valkoyökönlehti Fjallalyfjagras Alpine Butterwort Alpen-Fettkraut

Fjälltätört

Beskrivning. Fjälltätört är en lågväxt ört med rosettställda blad och vita blommor som sitter ensamma på en decimeterhög, nästan kal, blomstjälk. Bladen är minst två centimeter långa, ofta något brungröna med inrullade bladkanter. Arten är, liksom de andra arterna i släktet, 'köttätande' och Fjälltätört bladöversidan är täckt med slemavsöndrande körtlar som gör att insekter och smådjur fastnar. Fjälltätört blommar i juni-juli. Blomman är tvåläppig och vit med gula fläckar på underläppen, sporren är gulaktig, kort, bred och böjd.
Arten tätört (P. vulgaris) har körtelklädd stjälk och blåvioletta blommor. Den tredje arten i släktet, dvärgtätört (P. villosa), har blekt violetta blommor och är mycket mindre än de övriga.

Fjälltätört

Utbredning. Fjälltätört förekommer främst i de nordliga fjälltrakterna där den växer på fuktig kalkrik mark. Arten uppvisar emellertid en växtgeografiskt intressant utbredning då den, förutom i fjällen, även finns i kalkkärr på Gotland. Fjälltätört Första fynduppgift är från Lappland och publicerades av O. Rudbeck d. y., som upptäckte den under sin resa år 1695 (Nyman 1867).

Användning. Se släktet tätörter (Pinguicula).

Etymologi. Artnamnet alpina syftar på att arten vanligen växer i alpina miljöer.

Familj: Lentibulariaceae
Släkte: Pinguicula

Norden
Norra halvklotet
Köttätande
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/lentibularia/pingu/pingalp.html
Senaste uppdatering: 14 november 2004
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg