Flikplister

Lamium hybridum Vill.

Vetenskapliga synonym: L. dissectum With., L. moluccellifolium Schumach., L. purpureum L. var. hybridum (Vill.) Vill., L. purpureum L. var. incisum (Willd.) Pers., L. purpureum L. var. moluccellifolium (Scumach.) Fr.

Fliktvitann Fliget Tvetann Liuskapeippi Flipatvítann Cut-leaved Dead-nettle Bastard-Taubnessel

Flikplister

Beskrivning. Flikplister är en ettårig ört som kan bli upp till tre decimeter hög. Stjälkarna har motsatta blad och är vanligen greniga från basen. Bladen är skaftade och har äggrund bladskiva med trubbig spets och grovt tandad, nästan flikad kant. Flikplister blommar från april till oktober med purpurröda tvåläppiga blommor som sitter i kransar. Blommorna är ganska små, upp till en och en halv centimeter långa, och kronpipen har ingen eller liten hårkrans inuti.
Flikplister liknar rödplister (L. purpureum), men den senare har mer fintandade blad, samt kronpip med tydlig hårkrans.

Flikplister

Utbredning. Flikplister förekommer från Skåne till Jämtland, men är vanlig bara upp till Gästrikland. Arten är bunden till kulturmiljöer och växer mest som ogräs i åkrar. Första fynduppgift är från Halland och publicerades 1818 (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet hybridum betyder hybrid och syftar på att arten tidigare hade oklar status. Det förut använda namnet Lamium moluccellifolium har använts både på denna art och på mellanplister (L. confertum).

Familj: Lamiaceae
Släkte: Lamium

Norden
Norra halvklotet

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/lamia/lamiu/lamihyb.html
Senaste uppdatering: 15 december 1999
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg