Kammynta

Elsholtzia ciliata (Thunb.) Hyl.

Vetenskapliga synonym: E. cristata Willd., E. patrinii (Lepech.) Garcke
Svenska synonym: kryddmynta

Kammynte Kryddermynte Helttaminttu Echte Kamminze

Fries exemplar av kammynta Beskrivning. Kammynta är en ettårig, aromatiskt doftande ört som kan bli upp till en halv meter hög. Stjälken är upprätt och grenig, med motsatta, tydligt skaftade blad. Bladskivan är spetsigt äggrund med naggad till sågad kant. Kammynta blommar i augusti-september med små rödvioletta blommor som sitter i en ensidig, axlik ställning. Blommornas stödblad är spetsigt äggrunda, gröna till rödvioletta, med hårig kant. Fodret är femflikigt och kronan är otydligt tvåläppig, med fyra nästan likstora flikar och utskjutande ståndare. Delfrukterna är små och nästan släta.
Kammynta påminner i växtsätt och blad om pipdån (Galeopsis tetrahit), men kan i blom kännas igen på den ensidiga axlika blomställningen med spetsigt äggrunda stödblad.

Utbredning. Kammynta förekommer mycket sällsynt eller tillfälligt i Sydsverige, den växer på kulturpåverkad mark. Arten hör ursprungligen hemma i östra och mellersta Asien. Första fynduppgift som förvildad är från Íringe, Halland och Femsjö och Växjö i Småland och publicerades av Fries 1814 (Hylander 1971). Exemplar insamlade av Fries i Femsjö finns bevarade i Naturhistoriska riksmuseets samlingar och två av dessa kan ses ovan.

Användning. Enligt Axel Holzhausens Svenskt Trädgårdslexikon (1938) har arten odlats som bifoderväxt.

Etymologi. Artnamnet ciliata kommer av latinets cilium (kanthår) och syftar troligen på blommornas stödblad som är håriga i kanten.

Familj: Lamiaceae
Släkte: Elsholtzia

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1999

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/lamia/elsho/elshcil.html
Senaste uppdatering: 21 september 1999
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg