Fyrkantig johannesört

Hypericum maculatum Crantz

Vetenskapliga synonym: H. quadrangulum auct.
Svenska synonym: mannablod

Firkantperikum Kantet Perikon Särmäkuisma Imperforate St John's-wort Geflecktes Johanniskraut

Fyrkantig johannesört

Beskrivning. Fyrkantig johannesört är en flerårig ört med upprätt stjälk som kan bli upp till sju decimeter hög. Den känns lättast igen på sin ljusgröna färg och de tydligt fyrkantiga, nästan ogrenade stjälkarna. Bladen sitter motsatta och är elliptiska och glest prickiga av insänkta, genomskinliga körtlar. Fyrkantig johannesört blommar från juli till september och blommorna sitter i en ganska tät samling i toppen av stjälken. Foderbladen är små och trubbiga och kronbladen är klargula och mer än dubbelt så långa som foderbladen.
Fyrkantig johannesört Fyrkantig johannesört förväxlas ibland med den andra vanliga arten i släktet johannesörter (Hypericum), äkta johannesört (H. perforatum). Den senare skiljs genom en nästan rund stjälk med två låga lister, samt en yvigare blomställning och långsmala och spetsiga foderblad. Den sällsynta, sydliga arten kärrjohannesört (H. tetrapterum) har fyrkantig stjälk med vingade kanter och små blekgula blommor vars foderblad är nästan lika långa som kronbladen. Fyrkantig johannesört och kärrjohannesört kan ibland bilda hybrider.

Fyrkantig johannesört Utbredning. Fyrkantig johannesört förekommer allmänt från Skåne till Jämtland, sällsynt längre norrut. Den växer i ängsmark och i skogsbryn, gärna på näringsrikare marker. Första fynduppgift publicerades på 1600-talet (Nordstedt 1920).

Fyrkantig johannesört Etymologi. Artnamnet maculatum kommer av latinets macula (fläck) och betyder fläckig, vilket syftar på de genomskinliga bladkörtlarna. Det äldre namnet mannablod kommer av de krossade blomknopparnas röda färg, samma namn har också använts om äkta johannesört (H. perforatum) och sommarfläder (Sambucus ebulus).

Familj: Hypericaceae
Släkte: Hypericum

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/hyperica/hyper/hypemac.html
Senaste uppdatering: 23 februari 2010
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg