Kärrnäva

Geranium palustre L.

Myrstorkenebb Kær-Storkenæb Ojakurjenpolvi Sumpf-Storchschnabel

Kärrnäva Beskrivning. Kärrnäva är en storväxt, flerårig ört som kan bli upp till sex decimeter hög. Stjälken är kantig och klädd med nedåtriktade hår, men saknar körtelhår. Bladen är stora, handflikiga med breda flikar och sitter motsatta på stjälken. Kärrnäva blommar från juli till september, blommorna är stora, ljust rödlila, ganska få och sitter parvis. Foderbladen är utåtriktade och de stora kronbladen är hela och ljust rödlila. Delfrukterna är släta och håriga, de öppnar sig vid mognaden och slungar iväg fröet.
Kärrnäva liknar mest en rankig midsommarblomster (G. sylvaticum), men den senare har strödda stjälkblad, mer blåvioletta blommor, samt stjälkar som är körtelhåriga upptill.

Utbredning. Kärrnäva är en sällsynt art som växer i fuktiga lundar, bäckstränder och fuktängar. Den har en sydvästlig utbredning och förekommer nästan uteslutande i Skåne, Halland och Göteborgstrakten, men har också påträffats i ett par andra landskap. Första fynduppgift. Arten upptäcktes i Sverige första gången av Osbeck som hittade den nära Norra Wram i Skåne, fyndet publicerades av Retzius år 1779 (Nordstedt 1920). Ett exemplar insamlat av Osbeck i Skåne finns i Naturhistoriska riksmuseets samlingar och kan ses i artens bildgalleri.

Etymologi. Artnamnet palustre kommer av latinets palus (kärr) och syftar, liksom det svenska namnet, på växtplatsen.

Familj: Geraniaceae
Släkte: Geranium

Norden
Norra halvklotet
Fridlyst
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/gerania/geran/gerapal.html
Senaste uppdatering: 2 augusti 2000
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg