Strimklöver

Trifolium striatum L.

Stripekløver Stribet Kløver Juovikasapila Knotted Clover Gestreifter Klee

Strimklöver Beskrivning. Strimklöver är en lågväxt, mjukt hårig, ettårig ört som kan bli drygt två decimeter hög. Stjälken är uppstigande till upprätt och ofta grenig från basen. Bladen är trefingrade med omvänt äggrunda till elliptiska småblad som vanligen är tandade i yttre delen. De nedre bladen är långt skaftade, medan de övre är nästan oskaftade. Stiplerna är breda och strimmiga. Strimklöver blommar i juni-juli, de små och korta blomhuvudena är oskaftade, äggrunda till avlånga, och är vid basen omslutna av stödbladens stipler. Fodret är hårigt och har tio nerver och fem korta foderflikar. Kronan är ljust rosa och ganska kort, men längre än foderflikarna. Frukten är en liten enfröig balja som sitter helt innesluten i det i frukt något uppblåsta fodret.
Strimklöver kan knappast förväxlas med andra klövrar (Trifolium).

Strimklöver

Utbredning. Strimklöver förekommer sällsynt i södra Sverige och är vanligast i kusttrakter, men kan på sina ställen vara sporadisk i sitt uppträdande. Den växer ofta på torra backar och i ängar. Första fynduppgift är från Skåne och publicerades av Leche år 1744 (Nordstedt 1920).

Strimklöver

Etymologi. Artnamnet striatum betyder strimmig och syftar, liksom det svenska namnet strimklöver, på de strimmiga fodren och stiplerna (Nyman 1868).

Familj: Fabaceae
Släkte: Trifolium

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/faba/trifo/trifstr.html
Senaste uppdatering: 19 augusti 2003
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg