Smultronklöver

Trifolium fragiferum L.

Svenska synonym: blåsklöver

Jordbærkløver Jordbær-Kløver Rakkoapila Strawberry Clover Erdbeer-Klee

Smultronklöver Beskrivning. Smultronklöver är en flerårig, kal ört med krypande, rotslående stjälkar. Bladen är långskaftade och de tre småbladen är elliptiska eller omvänt äggrunda med fint sågad kant. Småbladens sidonerver är vanligen grova och något bakåtböjda i ytterkanten. Stiplerna är jämnt avsmalnande och långt uddspetsade. Smultronklöver blommar i juli-augusti. Blomhuvudena är små och runda, de sitter på långa skaft från bladvecken och har hinnaktiga stödblad vid basen. Kronan är vit, eller vanligen rödlätt, och blir efterhand blekröd. Fodren är nätådriga och håriga, de tillväxer i frukt och blir starkt uppblåsta, något genomskinliga och bildar en bollformad, gråbrun fruktställning. Frukten är en liten balja som sitter helt innesluten i fodret, den innehåller vanligen två, ibland fläckiga, frön.
Smultronklöver Smultronklöver är mest lik vitklöver (T. repens), men den senare har kala foder som inte blir uppblåsta i frukt. Vegetativt kan de skiljas genom att vitklöver har uddspetsade stipler som är plötsligt avsmalnande, samt småblad som i kanten har raka, ej förtjockade sidonerver.

Smultronklöver Utbredning. Smultronklöver är ganska vanlig på havsstrandängar längs kusten från Bohuslän till Uppland. Första fynduppgift är från Uppland och publicerades av Celsius år 1732 (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet fragiferum kommer av Fragaria, som är det vetenskapliga namnet på släktet smultron, och ferre (bära). Namnet syftar, liksom det svenska namnet, på fruktställningen.

Familj: Fabaceae
Släkte: Trifolium

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Genom sina på marken utbredda stjelkar och klart gröna, talrika blad, bildar denna art icke sällan jemna och vackra mattor. Blommorna äro oansenliga, så att hvad som egentligen gör växten bemärkt äro de slutligen stora blåskloten, hvilka nästan ligga på marken, icke olika mycket stora smultron, hvadan också artnamnet."

Ur Utkast till svenska växternas naturhistoria II av C. F. Nyman (1868)

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/faba/trifo/triffra.html
Senaste uppdatering: 24 augusti 2011
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg